Achmad Mardiansyah's Journal

manage your knowledge by writing it

Archive for the ‘Australia’ tag

Today, turn off your DST (daylight saving time)

without comments

Hari ini ternyata adalah end of DST (daylight saving time) di Australia, dengan demikian akan diadakan perubahan timezone dari GMT+11 menjadi GMT+10.

Sayangnya, jam tangan saya lupa untuk dimundurkan jarumnya, jadilah seharian saya merasa kenapa waktunya menjadi cepat sekali? hehehe…

Lain kali perlu ada reminder deh… :-p

Written by Achmad Mardiansyah

April 4th, 2010 at 4:31 pm

jangan download bajakan & torrent

with 6 comments

the_pirate_bay_logo

hehehe.. ada email dari direktur IT UNSW. saking banyak yang download bajakan kali yah…
dendanya itu loh, sampe 1000AUD. busyet dah.
jadi inget, waktu jaman kuliah, boro2 download yang macem2, ngenet untuk nyari materi kuliah/tugas aja koneksinya masih susah…
hehehe

—————————————

Access to the UNSW wireless and other networks is presently provided free of charge, under the responsible use requirements, to improve the student experience at UNSW. Over 40% of students use the wireless service regularly.

Unfortunately a number of students are choosing to use the UNSW network to illegally download copyright-infringing material such as movies, videos, music, games and software. These actions place both the University and the individual responsible at risk of litigation for copyright infringement.

During 2009 over 120 copyright infringement notices were served on the University, resulting in 90 students receiving penalties from the University including loss of wireless access for a session and fines of between $480 and $1,000. This level of illegal downloads is too high.

Students should be aware that most of the files available from Torrent sites are not legal copies, and that copyright agencies constantly monitor traffic on these sites and report illegal downloads to the University. Torrent clients should always be disabled when on campus.

My preference is for IT at UNSW to continue to improve the wireless service to students.
However, if the current levels of illegal downloads continue, I will be obliged to review student downloads and divert efforts into placing restrictions on the wireless network rather than improving it.

status kewarganegaraan untuk anak yang lahir di australia

with 13 comments

Anak saya, azzikri sydney yudhananda lahir di sydney, australia akhir september 2009 kemaren.

Beberapa komentar/pertanyaan yang sering dilontarkan oleh orang indo:

  • wah lahir di australia yah, enak dong bisa dual citizen? pake paspor apa ni?
  • dapet baby bonus ngak? (baby bonus adalah bantuan dana dari australian gov buat buat bayi yang lahir disana. besarnya sekitar 5000AUD. wow!!)
  • bagaimana┬ástatus kewarganegaraan untuk anak yang lahir di australia?

Dari situs kjri-sydney, dijelaskan bahwa indonesia memang telah mendukung dual-citizenship (terbatas) sejak 1 agustus 2006 untuk anak dibawah 18 tahun. dimana pada umur 18 tahun sang anak harus memilih citizenshipnya.

info dari kjri tidak cukup untuk mengambil kesimpulan, maka kita perlu gali lagi dari sisi australia. saya berinisiatif untuk menelpon immi australia. berikut ini percakapannya:

me : hello, my baby was born in sydney, australia, 2 months ago. i wanna know, weather the baby is eligible to apply an australian citizenship?
immi: right, are you the father of the baby?
me : yes
immi : how long have you been here and what is your job?
me : i’m a student and just arrived in june this year.
immi : is one of the parents hold australian citizenship or permanent resident?
me : no
immi : well, then i’m afraid that you can’t apply. it is eligible if one of the parents is PR (permanent resident) or citizen of australia.
me : right, thank you.

kesimpulan:

  • dual-citizenship dapat berlaku efektif jika kedua negara mendukung.
  • meskipun australia adalah negara yang menganut “ius soli” (kewarganagaraan seseorang sesuai dengan tanah kelahiran), tetapi terdapat syarat untuk mendapatkan kewarganegarannya.
  • jika pengen punya baby yang bisa dual citizenship, maka lihat syarat diatas. you know what i mean… ­čśë hehehe
  • baby bonus diberikan untuk PR / citizen.

semoga berguna bagi yang membaca…

langganan internet di Australia

with 2 comments

sekedar share bagi rekan2 yang mencari langganan koneksi internet via jaringan telekomunikasi (GSM, GPRS, EDGE, 3G, HSDPA) di Australia.

background:
Di Indonesia, saya langganan indosat IM2, tarifnya murah, speednya lumayan untuk penggunaan internet umum.
yang saya maksud penggunaan internet umum adalah:
– akses webmail (mis: yahoo, gmail)
– sesekali membuka situs social network (mis: fb, fs)
– browsing
– download journal dari internet.

Read the rest of this entry »